Naše milá Sisi : pravda o arcivévodkyni Žofii a císařovně Alžbětě na základě dosud nezveřejněných dopisů /

Osobnost rakouské císařovny Alžběty, její rodina a okolí, jak jsou zachyceny v dosud nepublikované korespondenci arcivévodkyně Žofie Bavorské (matky Františka Josefa I.).

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Praschl-Bichler, Gabriele, 1958- (Autor)
Médium: Kniha
Jazyk:Czech
Vydáno: Praha : Ikar, 2010
Vydání:Vyd. 1.
Témata:
On-line přístup:Obsah
Tagy: Přidat tag
Žádné tagy, Buďte první, kdo otaguje tento záznam!
Popis
Shrnutí:Osobnost rakouské císařovny Alžběty, její rodina a okolí, jak jsou zachyceny v dosud nepublikované korespondenci arcivévodkyně Žofie Bavorské (matky Františka Josefa I.).
Autorka, která se dlouhodobě zabývá dějinami habsburské dynastie, se snaží na základě studia soukromých dopisů císařské rodiny pravdivě vylíčit poměr Žofie Bavorské ke své snaše a zároveň neteři Alžbětě, zvané Sisi. Korespondence, která tvoří těžiště publikace, umožňuje podrobně sledovat události Alžbětina života od osudového setkání s císařem Františkem Josefem v létě 1853 v Ischlu až do roku 1872, kdy arcivévodkyně Žofie umírá. Líčí drobné rodinné události, příhody a novinky, přibližuje vztahy mezi členy rozvětveného císařského rodu. Knížka představuje citlivý dvojportrét Žofie a Alžběty a napravuje tradičně nepříznivý obraz, který o Žofii Bavorské a jejím vztahu k císařovně vytvořila pozdější literatura.
Fyzický popis:222 s., [16] s. obr. příl. : portréty, geneal. tabulky ; 21 cm
Bibliografie:Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
ISBN:978-80-249-1315-5